En kniv blir till

En kniv blir till

 Alla våra traditionella knivar är handgjorda i Karesuando. Här jobbar våra knivmakare med att forma knivar efter beställning – och varje kniv är unik. Vissa kunder väljer en av våra uppskattade färdiga modeller, andra vill sätta sin personliga prägel på t ex vår populära jaktkniv Galten.

 

När en beställning kommer in går vi igenom ordern och ser om det finns några specifika önskemål. Vissa knivmodeller är så populära att de kan göras i förhand för lagerhållning, medan andra enbart tillverkas vid beställning. 

 

Naturliga material som möts på ett hantverksmässigt sätt, här renhorn och masurbjörk.

 

Så hur går det till?

Våra knivar har tillverkats på ungefär samma sätt i 50 år. Det är samma maskiner och samma tekniker som används. Att forma en kniv är ett hantverk som kräver känsla och tid och våra yngre knivmakare lärs upp successivt av de äldre. Vår mest rutinerade knivmakare har jobbat här mer än 25 år. Rörelserna sitter som gjutna i hans händer. 

 

Handtaget 

Vi jobbar mestadels med de material som finns i naturen runt oss. Som renhorn och masurbjörk. I verkstaden tar knivmakaren ut formen för handtaget ur ett träämne. Det är ett arbete som börjar vid sågen, fortsätter vid svarven och slutligen får sin finish vid slipen. Många av våra traditionella knivar har handtag med mer eller mindre konisk form. Den koniska formens ursprung och funktion kommer vi berätta mer om längre fram.

 

 De renhorn som används i våra knivar kommer från närområdet. 

 

 Ordning och reda i verkstaden.  
 

Bladet

Till många av våra knivar kan du välja vilket stål du vill ha i bladet – från vårt enklaste men mycket tåliga rostfria stål till exklusiva damaskstål. Bladet du har valt monteras i handtaget och även detta är ett arbete som sker för hand. 

Kniven är klar!

När kniven är klar packas den i vår unika låda och skickas till dig. 

En Karesuandokniv är född. 

 

Utforska mer av våra handgjorda knivar.